Van de ene crisis naar de ander en terug

We zitten midden in een klimaatcrisis, althans als ik de media en politiek mag geloven. Op de weg is dat, net na de aflopende coronacrisis, helemaal niet te merken. Op de weg is het ook crisis, want we staan weer massaal in de file naar het werk. In de formatieonderhandelingen komende weken spelen klimaatoplossingen een belangrijke rol spelen om tot een nieuw kabinet te komen. De beide informateurs, Remkes en Koolmees, spreken nu over de inhoud met de vier partijen (VVD, D’66, CDA en CU), die ook de vorige regering vormden. Om tot deze meest haalbare meerderheidscombinatie te komen hebben de dames en heren fractieleiders 30 weken, bijna 7 maanden, nodig gehad. Vier informateurs hebben ze al versleten. Wat ik me steeds afvraag wat in al die urenlange bijeenkomsten met die informateurs zoal is besproken.  Je zou er zonder bij te zijn geweest al moe van worden. Maar leuteren is hun vak, nietwaar!

In de laatste fase van het onderhandelen over een combinatie waren zelfs 9 partijen betrokken, waaronder de eenmansfractie den Haan. Sowieso vreemd dat eenmansfracties worden uitgenodigd. Straks wordt den Haan nog staatssecretaris of minister. Bij 50plus zullen zich nog wel eens achter de oren krabben. Voor de informateurs zijn nog wel wat meer crises te behandelen. Wat te denken van de stagnerende huizenmarkt, de toenemende cybercrime, de strijd tegen de georganiseerde misdaad en met name de oorlog tegen drugs. Over dat laatste zal de doorsnee Nederlander zich minder druk maken, die is nu veel meer bezig de elektriciteit- en gasmeter in de gaten te houden en het lopende contract bij de energieleverancier te bekijken. Loopt die binnenkort af, dan heb je waarschijnlijk pech en ga je daarna flink meer betalen. Wie een variabel contract heeft afgesloten is nu al de klos als consument en zal maandelijks flink meer euro’s moeten overmaken. Gaat het demissionair kabinet komende week ingrijpen in de energietarieven of schuiven ze dat door naar het volgende kabinet? Maar, dat zijn dezelfde partijen!

‘In het uiterste geval kan de minister ons vragen eenpansgerechten te maken’, las ik in de krant. Dat blijkt één van de maatregelen te zijn die is te vinden in het ‘Bescherm- en Herstelplan Gas” uit oktober 2019. Zelfs hoor je geluiden dat men de gaswinning in Groningen weer moet opvoeren, maar dat lijkt me de aanloop naar een nieuwe crisis. Laat de politiek in godsnaam de Russen vragen extra gas te gaan leveren, zodat de gasprijs terug kan naar een normaal en betaalbaar niveau. Als die crisis is bezworen kunnen we ons weer gewoon concentreren op de coronacrisis, want het reproductiegetal (R-getal) is voor het eerst in weken weer boven de 1 gestegen!

Maak er weer een mooie week van!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.