Prikken

Wordt het Astra Zenica, Janssen, Modena of Pfizer. Zeg het maar! Van mij mag het ook het Russische vaccin, Spoetnik, worden. Zeker nu er twijfels zijn over de bijwerking (trombose) van Astra Zenica en Janssen en deze vaccins op on hold staan. Vanwege mijn geboortejaar (51) mocht ik me afgelopen week al online aanmelden voor een vaccinatie. Dat lukte niet omdat ik een van de vragen met ja moest beantwoorden i.p.v. neen. Daardoor werd ik teruggeworpen op een telefonisch reservering. Het nummer staat dan in de schriftelijke uitnodiging maar die was nog niet binnen. Via via had ik het landelijke telefoonnummer van de GGD al wel achterhaald en dus maar even bellen. Ik werd direct en snel geholpen en zo had ik mijn afspraken voor de eerste en tweede prik Pfizer snel te pakken. Over tien dagen ben ik al aan de beurt. Toen ik net de afspraken had gemaakt, kwam de schriftelijke uitnodiging voor vaccinatie in de brievenbus. Mooi op tijd conform de informatie van de GGD. Bij de brief zit de vragenlijst over mijn gezondheid en die heb ik nodig bij de eerste prik. Geregeld!

Ik begrijp overigens niets van die discussie over het wel of niet gebruiken van het Astra Zenica vaccin. De kans op een bijwerking is heel klein en volgens mij veel kleiner dan het oplopen van Covid-19. Wetenschappers zijn het niet met elkaar eens en daar kunnen we dus niets mee. Mensen, die twijfelen om zich te laten inenten met Astra of zich helemaal niet laten inenten, stappen zonder nadenken wel in een vliegtuig en daarin is de kans op trombose vele malen groter. Dus gewoon wel prikken met Astra Zenica. Dat het Janssen vaccin nog niet wordt gebruikt kan ik wel begrijpen, want daarvan moet de eerste prik nog worden gezet en de eerste vaccins zijn net in Nederland gearriveerd. Uit Amerika komen over Janssen verontrustende berichten namelijk kans op trombose net als bij het Astra Zenica. Janssen blijft nu in de vriezer en dat is natuurlijk jammer, want dat vertraagd opnieuw het vaccinatieprogramma. Gelukkig gaat Pfizer meer doses vaccin leveren en dat heft het Janssen en Astra Zenica probleem weer op. Wat er verder ook gebeurt, laat je gewoon zo snel als mogelijk inenten, want alleen zo krijgen we onze ‘vrijheid’ terug.

Voorzitter

Met 74 stemmen werd Vera Bergkamp afgelopen woensdag in de eerste ronde verkozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer en direct in de eerste stemmingsronde. Khadija Arib, tot vorige week voorzitter van die Kamer, kreeg slechts 38 stemmen, terwijl ze het volgens velen tot dan toe prima had gedaan. De nieuwe Tweede Kamer dacht daar anders over en was schijnbaar toe aan verandering. Het debat waarin de drie kandidaten (Arib (PvdA), Bosma (PVV) en Bergkamp (D66)) zich gingen voorstellen zou duren van 10.15 tot 12.00 uur. U vermoedt het al, het debat liep zoals gewoonlijk weer eens uit en pas rond 18 uur ging de eerste stemmingsronde beginnen. Nou ja, die stemmingsronde ging dan weer in drieën, want er mogen, door corona, maar 50 Kamerleden tegelijk in de vergaderzaal aanwezig zijn. De Kamerleden krijgen allemaal een post-it-geeltje (!) waarop ze één naam mogen zetten. De griffier leest de namen op en een voor een deponeren de leden hun briefje in de stembus, voor de gelegenheid een veel te kleine collectebus. Hoe knullig kan het gaan binnen ons parlement. Vier jaar geleden waren er zelfs drie stemmingsronden nodig om uiteindelijk Arib tot voorzitter te kiezen. Alleen die stemmingen al duurden toen drie uur! Gek trouwens dat in de eerste twee ronden Kamerleden ook mogen stemmen op leden die niet hebben gesolliciteerd naar de functie. Pas in de derde ronde heeft men de keuze te maken uit de twee overgebleven kandidaten met de meeste stemmen uit ronde twee. Zover is het dit jaar niet gekomen en met vier stemmen meer dan de gewenste meerderheid (70 stemmen) won Bergkamp afgetekend en kon Arib terug naar de zaal om de PvdA te vertegenwoordigen. Hoelang zal ze in de kamer blijven na deze afwijzing? Er was nog een derde kandidaat PVV-er Martin Bosma. Bosma is al jaren ondervoorzitter en als hij de kamer voorzit doet hij dat uiterst professioneel, efficiënt en met een lach. Bosma was op voorhand kansloos eenvoudigweg omdat hij PVV-er is. Voor PVV-leider Geert Wilders was de verkiezing van Bergkamp aanleiding om de fractievoorzitter van D66 en de VVD ervan te beschuldigen het op een akkoordje te hebben gegooid. In het achterhoofd speelt dan de gedachte dat op deze wijze mogelijk de weg weer vrijkomt voor een kabinet met de VVD. Van mij mag dat als Kaag dan maar de eerste vrouwelijke premier wordt van ons schone landje. Maar, dat zal dan wel indruisen tegen de wensen van de VVD om Rutte weer premier te laten worden. Het woord is nu aan informateur Tjeenk Willink. Ben heel benieuwd naar zijn bevindingen.

Passion

Heeft u naar de Passion gekeken? Zo ja, was dat de versie uit Roermond over Jezus op NPO1 of de versie uit Den Haag over Rutte op NPO Politiek. Ik heb gekozen voor de lange versie, bijna 14 uur, vanuit de Tweede Kamer. Ik zag daarin Rutte eerst lijden, vervolgens een beetje sterven en midden in de nacht weer opstaan, nadat hij een motie van wantrouwen, ingediend door de PVV had overleefd en wegkwam met een motie van afkeuring, ingediend door D66 en het CDA. Leugens, vergeten feiten en ontbrekende aantekeningen waren de hoofdingrediënten van deze soap, die een week eerder begon met een wegvluchtende verkenner met corona en wapperende aantekeningen, die op de gevoelige plaat waren vastgelegd. Daarmee was een bom gelegd onder de eerste stappen in de formatie. Tijdens het debat kwam het uit dat Mark Rutte tegen de pers had staan liegen over het feit dat het bewuste zinnetje: “Omtzigt, functie elders” niet van hem afkomstig was. En tijdens het debat zelf bleek hij die dag, om half acht precies, eerder dan alle andere Kamerleden, gehoord te hebben dat hij het wel had gezegd. Misschien in andere bewoordingen, maar het kwam op hetzelfde neer. Veel om over na te praten en over na te denken. Kan Mark Rutte weer premier worden van een nieuw kabinet? Lijkt mij beter van niet! Kan Kajsa Ollongren nog minister worden in een nieuw kabinet? Lijkt mij beter van niet! Kan Annemarie Jorritsma nog fractievoorzitter blijven van de VVD in de Eerste Kamer? Lijkt me beter van niet! Wat een soap. Ik mag niet complot denken, maar ik doe het toch even. Sigrid Kaag wil nieuw leiderschap, maar ziet Rutte toch weer terugkeren als premier van een nieuw kabinet, niks nieuw leiderschap. Verzin een list. Stuur Kajsa Ollogren naar huis met een briefje onder haar arm met daarop de tekst leesbaar ‘Omtzigt functie elders. Ollongren naar huis onder het motto van corona. Trommel een goede fotograaf op en het kwaad is geschied. Hopen dat Rutte een motie van wantrouwen aan zijn broek krijgt en de weg is vrij naar een vrouwelijk premierschap. Maar ja, dan moet je kogel wel afvuren en de motie ondersteunen. Daar ging het mis, de trekker werd niet overgehaald. Het liep niet zo gesmeerd en er kon nog net een motie van afkeuring worden ingediend om de list te verhullen. Sterk. Wat gaat Rutte en de VVD nu doen?  Ze hebben een lang paasweekend om daar eens rustig hun gedachten over te laten gaan, maar dat geldt ook voor alle Kamerleden, want die hebben de soap wel meegespeeld. Fijne Pasen.  

Wie de schoen past…

Deze week hoorde ik een bestuurder van een ziekenhuis in Noord-Holland op TV zeggen: “Het loopt ons over de schoen”. Het ging over het aantal corona patiënten dat maar toeneemt op de verpleegafdelingen en daardoor patiënten vaak verplaatst moeten worden naar andere ziekenhuizen. Volgens mij is de uitdrukking ‘over de hoge schoenen lopen’ en dat betekent te ver gaan of niet realistisch zijn. Maar het is echt waar! Hier wringt dus de schoen, want men weet waar het probleem zit. Ik weet het ook. Er zijn (te)veel medelanders die de coronaregels aan hun laars lappen. Voel je je aangesproken dan zeg ik: “Wie de schoen past trekke hem aan!” Heb toch allemaal a.u.b. nu eens wat vertrouwen in de virologen, volg hun adviezen (via Rutte), en heb nog even geduld. Zodra we allemaal zijn ingeënt en we thuis kunnen testen komt het allemaal weer in orde. Wie heeft er geen last van de maatregelen en is het flink zat (ook hier wringt de schoen)? We kunnen beter meeleven met die meer dan 2000 patiënten die in het ziekenhuis liggen en die hopelijk niet in hun laatste schoenen lopen. Corona is niet gewoon een griepje zoals non-medici en virus ontkenners ons proberen te doen geloven. Schoenmaker blijf bij je leest.

Dan heb je nog een stelletje NL-ers die naast hun schoenen lopen en dat zijn natuurlijk de spelers van het Nederlands voetbalelftal. Ik kijk allang niet meer naar dit elftal als ze spelen, maar waar je ook bent je wordt vanzelf op de hoogte gehouden van de tussenstanden. Ze speelden het liefste eerst uit in Istanbul, volgens bondscoach Frank de Boer, want dan hadden ze geen last van het Turkse publiek. Ik weet niet waar ze nu wel last van hadden, maar het leek nergens naar en zo werd het eerste WK-kwalificatie duel verloren. Tegenvaller! Ik heb wel eens eerder gezegd als ik bij mijn baas zó slecht zou presteren, werd ik direct ontslagen. Zou Frank al weten waar de schoen wringt. De spelers zelf zijn zich van geen kwaad bewust en het lijkt ze ook helemaal niet te interesseren. Ik hoop wel dat de KNVB geen premies uitkeert voor deze wanvertoning. Stuur die premies maar door naar de Ic-verpleegkundigen die zich een slag in de rondte werken. Over die wanvertoning van het Nederlands elftal heb ik overigens op TV gehoord in de talkshows en in de krant gelezen, want ik heb de wedstrijd niet gezien en er ook de ballen verstand van. Terecht als u tegen mij zegt: “Schoenmaker blijf bij je leest”.

 

Nieuw kabinet in de maak

Waren het verrassende Tweede Kamer verkiezingen? Niet, dat de VVD de grootste partij bleef, maar wél dat D66 de 2e partij van Nederland werd en de PVV voorbijstreefde. Daar was ik als D66’er natuurlijk heel blij mee. In het verleden werd D66 altijd gestraft als er werd meegeregeerd. Deze keer dus niet en kwamen er zelfs 4 zetels in de Tweede Kamer bij. De opiniepeilers hadden het weer flink mis. Je kunt beter vertrouwen op de weersverwachting dan op de politieke peilingen. Het houdt iedereen wel lekker bezig. Vooraf geven alle partijleiders zo hun draai aan die peilingen. Meest gehoord: “Het zijn maar peilingen. De kiezer spreekt op 17 maart”. Als de uitslag dan eenmaal daar is hebben diezelfde partijleiders ook weer hun verklaringen gereed om hun winst of verlies te verklaren: “De kiezer heeft gesproken!” Daar valt niets tussen te krijgen. Pas na een goede nachtrust en de uitslag voor 98% definitief is begint het zoeken naar de echte verklaringen waarom men juist nu heeft gewonnen of verloren. Dat soort napraat beheerst dan weer de talkshows. Daar hebben wij als kiezer natuurlijk helemaal niets aan, wij hebben onze ‘mening’ al gegeven. Dat is meer voer voor de campagneleiders, die zich alweer moeten gaan opmaken voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 en daarop hun strategie kunnen aanpassen. De formatie voor een nieuwe regering is direct begonnen middels het benoemen van twee verkenners. De VVD haalt vrouwtje Jorritsma, fractievoorzitter van die VVD, uit de Eerste Kamer. Dat begrijp ik. D66 schuift de jonkvrouw Ollongren naar voren. Dat begrijp ik minder. Zij is nu minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en vicepremier in het huidige demissionaire kabinet Rutte III. Zij heeft het volgens mij hartstikke druk daarmee en wordt nu verkenner. Waarom niet de fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer, Prof. Dr. Annelien L. Bredenoord? Annemarie en Annelien zou wel een mooi koppeltje vormen. Annelien heeft o.a. de studies Theologie en Politicologie gedaan in Leiden en is gepromoveerd in de Medische ethiek. Lijken me nu precies drie vakgebieden die ze goed zou kunnen inzetten bij de vorming van een nieuw kabinet en met name als het gaat om nieuw leiderschap. Misschien kunnen we bij de volgende verkiezingen, naast een voorkeur voor een politieke partij, ook een stem uitbrengen op wie verkenner, informateur en formateur zouden moeten worden namens die partij. Ik leg die suggestie maar even op tafel.