Politieke lente

Van een gevoelstemperatuur van min vijftien naar plus vijftien graden in één week tijd is dat gewoon? Vorige week stond Nederland nog op de schaats bij een heldere hemel en een gure oostenwind, nu wandelen ze massaal in de bossen of liggen op de strandstoel in het lentezonnetje. Overigens is dit heel gebruikelijk. Elke jaar hebben we wel twee van deze warme dagen in februari, hoorde ik van mijn schoonmoeder. Wel even oppassen voor het zand dat uit de Sahara wordt aangewaaid door de zuidenwind. Het weer is grillig in deze dagen, maar dat is de politiek ook, zeker nu er verkiezingen op komst zijn. Wilders roept, maar dat doen ook andere lijsttrekkers, dat de houdbaarheidsdatum van Rutte voorbij is. Maar hoelang zit Wilders nu al te tetteren tegen Rutte in de Tweede Kamer namens de PVV. Heeft dat veel effect? Het blijft bij flinke, harde en soms onbeschofte woorden, maar de daden blijven uit.  Is ondertussen de houdbaarheidsdatum van Wilders ook niet voorbij? Ik denk van wel en ik gun hem het van harte om de politiek te verlaten. Kan hij weer wat vrijer gaan leven i.p.v. continue te moeten worden beveiligd. Dat gun je niemand. De komende drie weken zullen de media weer bol staan van politieke standpunten en partijprogramma’s en volgen er de nodige debatten op radio en televisie. Er zijn ook bijna net zoveel digitale stemwijzers als politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer a.s. 17 maart. Kieskompas, Stemwijzer, Kieswijzer, Burgeragenda, YoungVoice etc. Gewoon allemaal invullen, zou ik zeggen en kijken of je steeds op hetzelfde resultaat uitkomt. Ik ga dat zeker doen, want ik zit ’s avonds na negen uur toch binnen, maar het zal mijn stemgedrag niet beïnvloeden. Ik ga voor Kaag, dat mag u best weten. Ik was onder de indruk van kandidaat Rick Brink van het CDA, nu minister van Gehandicaptenzaken en oud raadslid van de gemeente Hardenberg. Na een uitgebreide sollicitatieprocedure kwam hij uiteindelijk als nummer 25 op de kandidatenlijst van het CDA. Dat was een enorme teleurstelling want hij had op een echt verkiesbare plek gehoopt en gerekend om zo direct vanaf 18 maart in de Tweede Kamer te komen. Uiteindelijk heeft hij zich toch teruggetrokken o.a. omdat Lucille Werner, zonder enige politiek ervaring, op plaats tien van de lijst is gekomen. Ja, politiek is en blijft een grillig ‘bedrijf’!

Winterpret

Schaatsen, skiën e.d. zijn volgens mij hele leuke sporten om te doen als je het goed onder de knie hebt. Mijn eerste kennismaking met skiën was in het Franse Pra Loup tijdens een teamweekend met collega’s van PinkRoccade in 1999. Dat was een uitermate vervelende ervaring en tijdens de eerste les ben ik gestopt. De overige dagen ben ik met een collega aan de wandel gegaan in het prachtige sneeuwlandschap van Pra Loup en waren we veelal als eerste bij de après-ski. Later heb ik het in Oostenrijk nog een aantal malen geprobeerd en lessen gehad, maar het is gewoon niet mijn ding en dat zal het wel niet meer worden. Hetzelfde verhaal geldt min of meer voor het schaatsen. Ook hierbij was mijn eerste ervaring heel vervelend. Op jonge leeftijd al, het waren de jaren vijftig, ging ik met mijn broer naar de ijsbaan in het Leidse Hout om daar te leren schaatsen. Op Friese doorlopers werd dat een deceptie, want op de ijsbaan zag broerlief zijn vrienden en was hij gevlogen. Ik ben toen jankend in mijn uppie naar huis gelopen. Op latere leeftijd heb ik nog wel leren schaatsen en heb ik zelfs nog eens schaatsles gehad van Annamarie Thomas op de Uithof in Den Haag. Een baantje trekken met overstappen in de bochten zal me nog wel lukken, maar heel veel plezier beleef ik er niet aan. Ik begrijp helemaal niets van die drive of noem het kriebels die je nu bij veel Nederlanders ziet en hoort om deze dagen op het ijs te willen staan. Begrijp dat wel weer als je je realiseert dat we al maanden min of meer binnen zitten, dan wil je eruit. Schaatsen met mooi ijs bij een strakke blauwe lucht en een fel zonnetje is voor velen een verademing. Als her en der nog een tentje te vinden is met koek en zopie kan de dag niet meer stuk en lijkt het alsof corona even Nederland uit is. Ik moet iedereen teleurstellen. Corona kan, net als ik, niet (goed) schaatsen, wel goed tegen de kou en is er gewoon nog. Ik blijf nog even in mijn bubbel en kijk op televisie op  mijn gemak naar het WK schaatsen vanuit Thialf. Dat vind ik nu weer erg leuk om te doen!

Thuisblijven

We mogen ’s avonds na negen uur de deur niet meer uit vanwege de avondklok. Dat wordt ons in de komende week waarschijnlijk een stuk makkelijker gemaakt omdat er extreem winterweer op komst is. Voor wie corona nog geen reden genoeg was om thuis te blijven, boete € 95,-, zal de verleiding afnemen als er straks een strakke oostenwind snijdt, het glad wordt en er een flink pak sneeuw ligt. Het is nog maar een verwachting, maar nu ik deze column zit te schrijven heeft het KNMI net code rood afgegeven. Ik zie het al voor me veel sneeuwpoppen. En dan, schaatsen! Mag natuurlijk overdag, maar dan wel op anderhalve meter. Lange linten schaatsers op de sloten en meren. Mij niet gezien, veel te koud. Laat mij maar lekker thuisblijven en genieten van lezen, schrijven, spelletjes, etc. Mooi moment om de websites een update te geven. Maak me wel wat zorgen over het testen op corona en het vaccineren. Als het weer zo slecht wordt als voorspeld, door Piet Paulisma, dan wordt het van huis gaan naar de test- of vaccinatiestraten wel een dingetje. Maar goed als iedereen gewoon thuisblijft dan lopen we geen extra besmettingen op en laten die relschoppers het wel uit hun hoeft om te gaan plunderen en matten met de politie. Er zijn andere zorgen op komst bij de jeugd. Stress en burn-out liggen op de loer.  “82% van de jongeren staat op het punt (voor juli van dit jaar) uit te vallen”, volgens Theo Immers van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB). Ik had nog nooit van dit centrum gehoord. U? De groep jongeren blijkt kwetsbaarder te zijn dan ic-medewerkers, waar 79% op omvallen staat volgens onderzoek. Immers wil naast de aandacht voor ziekenhuizen en ondernemers aandacht voor 2,5 miljoen jeugdige Nederlanders. Laat ik nu zelf veel HBO studenten begeleiden bij hun stage en afstuderen en ik kan me heel goed voorstellen dat dit heel lastig is om dat vanuit huis, grotendeels online te doen. Je mist de sfeer van de werkvloer, kan de cultuur niet snuiven, etc. Ik vind het zelf veel minder aantrekkelijk om online begeleiding te geven en van een bedrijfsbezoek afleggen blijft weinig over bij een online-versie. Afstudeerzittingen gebeuren over het algemeen eveneens online en ik vind er als examinator niks an. Voor de studenten lijkt het me vreselijk, want zo wordt een memorabel moment van ze afgenomen. Zonder publiek (ouders, vrienden) wordt het een kale, kille bedoening. En als je dan uiteindelijk geslaagd ben, is de diploma-uitreiking een sobere bijeenkomst. Hogescholen doen er alles aan om er toch nog een mooi feestje van te maken en dat siert ze. Maar nu ff thuisblijven en haal de snowboots maar tevoorschijn.

Wandelen enzo

Het is zondag, het is mooi weer, een opkomende zon, heldere hemel, het is wel fris, rond het vriespunt. Maar tegen de kou kun je je goed kleden. Trek drie of vier laagjes kleding over je body. Goede wandelbroek en wandelschoenen zijn noodzakelijk. Doe een winddicht jack en handschoenen aan en vergeet niet een lekkere warme muts op je hoofd en zorg dat die vooral de oren bedekken. Water en wat te snacken in je rugzak voor onderweg en je kunt op pad. Wandelen is zeker in deze periode, waarin je weinig mag, een prima activiteit die je gewoon kunt doen en om alles van je af te zetten. Ik loop vandaag van mijn eigen huis naar dat van mijn schoonouders, 14 km in tweeënhalf uur, ruim 17.000 stappen. Door de polder, vervolgens over de dam bij het Veerse meer met aan de andere kant de Noordzee en met helder zicht op de Oosterscheldekering. Zeker hier in Zeeland is dat een genot van rust en mooie plaatjes. Nog leuker is om een lange wandeling te maken en onderweg een lekkere kop koffie met appeltaart te gebruiken in een strandtent of in een café, maar dat is er nu even niet bij. Sommige tenten hebben wel een take-away van koffie of warme glühwein, maar die gaan pas later op de dag ‘open’ en dan zit ik alweer aan de koffie op mijn eindpunt. Door de weeks zit ik thuis enkele malen op de spinningfiets, die ik in bruikleen heb van de sportschool. Als je dan inschrijft voor een spinningles via de app krijg je een filmpje van een van de instructeurs met een volledige les. Wat een service! Het is wel anders, maar het kan heel goed. Even reclame maken voor Fitness de Driehoek uit Serooskerke, chapeau voor hen! Af en toe thuiswerk, wat klussen in huis, veel lezen en schrijven zoals deze columns en daarmee komen we de lockdown wel door. Je begrijpt het al. Ik heb helemaal geen tijd om te demonsteren, als ik dat al zou willen en zeker niet om de boel kort en klein te slaan en winkels te plunderen. Wat bezielt dat soort mensen toch? Even de winkeliers een hart onder de riem steken. Ik vind dit meer een mes in de rug steken. Houd daar alsjeblieft mee op en houd je nog een paar weken gedeisd en dan mag er weer van alles. Goed tip aan de relschoppers: steek je tijd nu volop in crowdfunding om de schade te vergoeden aan jullie slachtoffers.  

 

Avondklok

Ik zal het maar eerlijk zeggen, ik ben lid van D66, maar ben wel vóór een avondklok! Ik had gedacht en gehoopt dat het niet zover zou hoeven komen, maar nu gaat het toch gebeuren. Niemand wil dat! Ga je toch de deur uit na 21 uur dan riskeer je een boete van 95 euro. Heeft u het Tweede Kamerdebat afgelopen week over de nieuwe maatregelen nog gevolgd. Neen! Toch eens doen als u de tijd hebt. Sowieso een goede cursus communicatietechnieken en om te leren te polderen. Hollandser kan het niet worden. De coalitie tegenover de oppositie partijen, zoals PvdA, PVV, FvD. Die laatste partijen willen absoluut geen avondklok evenals mijn partij D66 uit de coalitie. Je merkte gewoon dat ze al wel over stag waren, want achter de schermen is er natuurlijk allang gelobbyd. Hoe ‘verkoop’ je deze switch aan je kiezers, want de verkiezingen staan voor de deur over minder dan 2 maanden. Het advies van het OMT was een avondklok vanaf 20 uur doch uiterlijk 21 uur. De demissionaire regering kiest ervoor de avondklok om 20.30 uur in te laten gaan en legt deze maatregel voor aan de Tweede Kamer. Mooi moment voor de oppositie om weer flink tekeer te gaan tegen Rutte. Die avondklok mocht er wat hen betreft niet komen, maar dan moest D66 wel mee doen en die zitten in de coalitie. Probleempje dus. Maar zoals gezegd er is achter de schermen natuurlijk vooraf onderhandeld en dus kwam D66 met het lumineuze idee om wel mee te gaan in de avondklok als dit een halfuurtje later zou worden. OMT tevreden, Rutte tevreden, D66 tevreden, coalitie gered, nou ja die heeft ontslag genomen. Waarom D66 overstag is gegaan is mij volkomen onduidelijk, toch niet voor dat enkele halfuurtje later. Niet naar de bios, niet naar het restaurant, niet naar theater, niet naar museum, maar één bezoeker thuis enz. en dan ook ’s avonds nog binnenblijven, tenzij je een hond hebt dan mag je die nog wel uitlaten. Twee honden, dan mag je tweemaal naar buiten. Nu weet ik waarom de dierenasiels momenteel zo weinig honden in huis hebben, vanwege de avondklok. Allemaal stemmen op D66 zou ik zeggen!